Bibelvandring og innføring i relasjonsbasert ledelse

– Å være sjef er en posisjon, å være leder er en relasjon, var noe av budskapet til Jan Spurkeland i sitt seminar om relasjonsbasert ledelse.

I slutten av oktober arrangerte K-stud, sammen med Normisjon, Indremisjonsfordundet, Norsk Luthersk Misjonssamband og NM-hotels, seminar for ansatte og styremedlemmer på kristne overnattingssteder i Kristiansand. Seminaret til 75-åringen Jan Spurkeland om relasjonsbasert ledelse og bibelvandringen i Kristiansand sentrum ble trukket frem som høydepunktene for mange, da K-stud inviterte til seminar.

 

Relasjonsbasert ledelse

75-årige Spurkeland har over 20 års erfaring med ledertrening og organisasjonsutvikling. Pensjonisten er fremdeles en ettertraktet foredragsholder i ledelsesfaget. I tillegg er Spurkeland forfatter innenfor sammen felt.

– Relasjonskompetanse er kanskje livets viktigste kompetanse, fortalte Spurkeland til en lydhør forsamling.

– Å være sjef er en posisjon, å være leder er en relasjon fortsatte han, for å beskrive forskjellen på to utrykk som kanskje brukes om hverandre i mange sammenhenger.

 

Bidro på uventet fagfelt

I løpet av sitt seminar løftet Spurkeland frem et konkret eksempel for å få frem sitt poeng. Den norske fotballtreneren Ronny Deila, som på det aktuelle tidspunktet var trener for fotballaget Strømsgodset, tok en dag kontakt med Spurkeland. Fotballtreneren hadde sett viktigheten av å være en leder som så hele mennesket, ikke bare idrettsutøveren.

– Deila ringe meg og sa at han ville bli seriemester i fotball med laget sitt. Jeg kan ikke noe om fotball, svarte jeg, noe overrasket over henvendelsen.

– Fotball kan jeg selv, men du kan ledelse og relasjonsbygging, kom det kontant fra treneren.

– Det endte med at Deila besøkte meg på Vestlandet for å lære mer. Han fortalte meg at han hver måned brukte han en hel time alene med hver spiller. Den timen brukte de på å prate med hverandre om andre ting enn fotball. Jeg ble så imponert av den mannen. Som leder hadde han forstått viktigheten av å se hele mennesket han var leder for, fortalte Spurkeland, som vektla at dette feltet er viktig uansett hvilken bransje du er i.

Spurkeland fortalte det ikke selv, men det hører med til historien at Ronny Deila nådde målet om å bli seriemester i fotball året etter han hadde besøkt Jan Spurkeland.

 

Bibelvandring i Kristiansand

 

På Hotel Norge, Kristiansand, ble det i hovedsak fokusert på drift og ledelse, men det var også seminarer om hvordan gjøre seg synlig i sosiale medier og hvordan møte ungdom med rusproblemer.

Normisjon-predikant Erik Albert var med gjennom seminaret med ulike roller. Den ene kvelden sto han for underholdning med lokale viser fra sørlandsbyen. Dagen etter viste han sin kunnskap om byen gjennom en bibelvandring i kvadraturen, som han arrangerte i samarbeid med K-studs daglige leder, Hege Irene Fossum.

Bibelvandringen ble innledet med at Albert leste utdrag av bibeltekster fra skapelsesberetningen i 1. mosebok kapittel 1 og misjonsbefalingen i Matteus kapittel 28. Med på turen fikk alle deltakerne et ark med bibeltekster, informasjon om stedene som ble besøkt og oppfordringer til hvordan turen kunne gi best mulig utbytte.

Turen gikk så gjennom Markens gate, hovedgaten i sentrumsdelen kvadraturen, for å gi et innblikk i bylivet i Kristiansand. Videre gikk turen fordi domkirken, hvis klokker kimte da vi stoppet foran kirken, forbi baptistkirken og metodistkirken, før vi stoppet utenfor Q42, det nye storbygget til Pinsebevegelsen. Siste stopp på ferden var det karakteristiske bygget Bedehuset, som i dag er Norkirken, hvor Erik Albert tjener som pastor.

 

Tilbake på hotellet var det flere deltakere som delte åpent om sterke opplevelser gjennom turen i Kristiansands gater.

Søk tilskudd til kurs og studiegrupper her!